София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Мицотакис: Можем да снабдяваме България, защото все още имаме достъп до руски газ

„Заплахата Русия напълно да спре доставките си на природен газ за Европа е въпрос за милиони“

Заплахата Русия напълно да спре доставките си на природен газ за Европа е въпрос за милиони долари с наближаването на зимата. Европа плаща висока цена чрез скока на разходите за енергия, но страните остават ангажирани с намаляването на зависимостта си от руския газ, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за Bloomberg News.

Гърция в продължение на месеци се застъпваше за ограничаване на целия газ, който действително ще се внася в Европейския съюз, за ​намеса и намаляване на тази изключителна нестабилност на индекса TTF, тъй като няма връзка между двете сили на търсенето и предлагането, посочи той.

Сега можем да снабдяваме България, защото все още имаме достъп до руски газ, подчерта гръцкият премиер, според когото енергийната криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, е помогнала да се преодолеят регулаторните затруднения в областта на възобновяемата енергия.

Предложихме на Украйна много подкрепа. Получихме много упреци за това поради близките връзки между народите на Гърция и Русия, изтъкна Мицотакис.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!