София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Мицкоски поиска реципрочност и вписване на македонците в Конституцията на България

Според него РСМ "само дава" по въпроса с България
20 сПолитика 791 Николай Парашкевов

Да се спазва правилото на реципрочност при вписването на българите в конституцията, поиска лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в РС Македония.

"По отношение на въпроса за вписването на българите в конституцията трябва да се спазва правилото на реципрочност, т.е. необходимо е да се разговаря и за вписване на македонците в българската конституция и за зачитане на присъдите на Европейския съд за правата на човека", заяви снощи председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за телевизия "Алсат", предаде БТА.

"Ние говорим за права на група, не говорим за признаване на македонското малцинство. Ние говорим за права на една група, която иска културно да се организира, духовно да се организира, политически, обществено и т.н. Ясни са присъдите на Европейския съд за правата на човека", каза Мицкоски.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ подчерта, че не трябва само да се дава, а трябва и нещо да се вземе в живота, а според него страната само дава по въпроса с България.

Той добави, че и след новата среща с българския премиер Кирил Петков в Скопие позициите на ВМРО-ДПМНЕ са останали същите, както преди нея.

"Позициите са, че македонският език е македонски, ние сме македонци, които си имат своя традиция, култура, Гоце Делчев е македонец, Илинденското въстание е въстание на македонския народ заедно с граждани, които са били турци, албанци, власи и т.н.", каза Мицкоски. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!