София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Митрофанова: На 24 май честваме непреходните ценности за Русия и България (ВИДЕО)

Посланикът на Русия у нас с обръщение за Деня за българската писменост и култура
9 мПолитика 423 Ивана Иванова

Кирил и Методий завинаги са влезли в историята като велики християнски просветители и мисионери. Благодарение на подвижническото дело на солунските братя, както и на техните ученици, които се трудили в Охридската и Преславската книжовни школи, целият славянски свят в епохата на Първото българско царство е получил най-ценния дар – собствен алфавит. Климент и Наум Охридски, Горазд, Сава, Ангеларий, Йоан Екзарх, Константин Преславски, Черноризец Храбър – днес ние отдаваме почит на всички тях. Придобиване на писмеността се е превърнало в онова велико духовно събитие, което вече повече от хиляда години свързва руския и българския народ. Това е бил истински катализатор за формиране на уникалната общославянска система на нравствените ориентири, културата и изкуството. Това каза Н. ПР. Елеонора Митрофанова.
 
"Подвигът на първоучителите обаче е важен не само в светския, културно-просветителски смисъл. Не по-малък е и приносът на Кирил и Методий за разпространение на православната вяра. Те са превели на създадения за славяните език Евангелие и други книги на Свещено Писание, както и текстовете на църковно богослужение, подготвили са цяла кохорта ученици, които са могли да служат на разбираемия, роден за славянските народи език", каза Митрофанова.
 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!