София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Мика Зайкова: От свалянето на акцизите ще пострада най-много държавният бюджет

"Тези мерки нито са спешни, нито са успешни", каза тя за антиинфлационите мерки на кабинета
25 сИкономика 303 Николай Парашкевов

"От 2003-та има директива на ЕС, която позволява акцизите за енергийните суровини да се намаляват или зануляват за известно време, но това важи за енергийни суровини, които заемат не повече от 15% при крайното потребление", това заяви икономическият експерт Мика Зайкова пред bTV.

Според нея важното е кой ще спечели от падането на акцизите - производителите или потребителите, и колко ще бъде загубата на държавната хазна при влизане в сила на подобно решение.

"Ако трябва да си говорим на икономически език, при тази мярка ще спечели търговеца, много малко ще бъде за потребителя, а най-големи ще са загубите за бюджета", продължи Зайкова.

По думите ѝ адекватна мярка в помощ на хората би било да се вдигне тавана за регистрация на ДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв.

"Кредита се оскъпява вече. Колкото и госпожа Лангард да се опитваше да се прави на гълъб и да не повишава основния лихвен процент, обстоятелствата ще я накарат да го направи. ФЕД го направи. Фирмите са достатъчно задлъжняли", заяви още тя.

"Едва ли с кредитите правителството ще помогне с нещо", продължи Зайкова.

"Намаляването на ДДС на отделни стоки не носи особена полза за потребителите, а на този, който го доставят. Вдигането на тавана на ДДС-то е важно", категоричен беше икономистът.

"Тези мерки нито са спешни, нито са успешни", заяви тя по повод антиинфлационите мерки на правителството

 

 

 

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!