София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Македонски медии: На Радев и компания трябва да е ясно, че македонската нация не е хипотеза

Коментар на Сотир Костов за InfoMax
11 мПолитика 497 Ивана Иванова

Коментар на Сотир Костов за InfoMax

Някой вкара Макрон в кашата. Преживяване на политически поражения в поредица. Той първо победи Путин и го постави "отдалеч". Тогава той загуби на парламентарните избори (загуби мнозинството и постигна най-слабия резултат за последните 30-40 години). Тогава той унижи Радев, който не отиде да му се поклони в Париж. И тук кръгът на пораженията се затваря с т.нар „Френско предложение“ за решаване на спора, който България има с Република Македония.

Сега нека обясня защо това срамно предложение на Макрон е връщане към миналото на Македония. Има документ на Министерството на народната просвета, Отдел за изследване на учителското дело на България от 1947 г. Документът е заведен под бр. 423 от 22 ноември 1947г Отнася се за корекциите в учебниците по история в България.В документа ясно е посочено, че за да се коригират и да се избегне всякаква възможност за великобългарски шовинизъм, в учебниците по история се правят следните корекции:

В учебника по история за 3. клас, на с. 40 и 41 Самуиловата държава не трябва да се представя като „Западна България”. Трябва да се подчертае чисто славянският характер и да се каже, че това е феодална държава, в която не може да има национално съзнание. Особено важна е корекцията, че Самоиловата държава е държава преди всичко на македонските славяни. Много ясно и изобщо не е еднозначно.

В учебниците за 7. клас са направени следните промени:

На стр. 34 Трябва да се отбележи, че Племенният съюз на славянските племена в Македония начело с княз Пребонд е първият опит на македонските славяни да създадат държавна организация.

На стр. 65 Климент и Наум да се откроят като южнославянски просветители и книжовници.

На страница 80 са направени промени за състоянието на Самойл, както в учебника за 3. клас.

На стр. 209 и 219 се правят промени за братя Миладинови и други македонски учители и писатели, в смисъл, че не трябва да се третират като представители на българското образование. За Възраждането се казва, че общите интереси на българите и македонците обуславят съвместната им борба. насочени срещу общия враг фанариоти. Следователно бъдещите и същите книги и вестници служат като идеологически интерпретатори на борбата, водена от братята българи и македони.

На стр. 296-297 Текстът, озаглавен „Национално движение в България” трябва да се обясни в смисъл, че „Македонското движение” за „освобождение” на Македония не е образувано и организирано движение, а обикновен израз на съчувствие от страна на прогресивните среди в България към поробените македонци.

На стр. 424 е обяснено, че партизанският отряд „Христо Ботев” е сформиран в Гевгели от прогресивни български войници, под ръководството на запасен подпоручик Дичо Петров Таков и отрядът действа заедно с македонските партизани срещу българските окупатори.

Документът е подписан от началника на отдела за изучаване на учебно-възпитателната работа П. Заимов и главния инспектор Т. Влахов. Документът се намира в Архива на Македония във Естрадния фонд.

И сега трябва ли нещо допълнително да се обяснява. Не! Ясно е, че още през 1947г. „България е въвела в своята образователна система истината за македонската история, за държавата на Самуил, истината за княз Пребонт и създадената от него държавна организация, истината за братя Миладинови и всички останали възрожденци, истината за Възраждането, истината за характерът на "македонското движение" в България и истината за партизанския отряд "Христо Ботев", която важи и за българските окупатори. Някой "умен", а всъщност некомпетентен, иска да отмени тези факти, тези аргументи и всичко да представи като българско. Да! Не работи. Нашата и световната научна общност знае историческата истина за Македония и македонците и за цялата борба за историческите ни права за национална свобода, социална справедливост и държавност.

На Радев и компанията му трябва да е ясно, че македонската нация не е хипотеза, която трябва да се доказва. Напротив. Македонската нация е жива аксиома, основана на езика, името, историята, културата, Възраждането, революцията и държавността.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!