София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Лорер: Коалицията трябва да се отнася много сериозно към датата 1 януари 2024 г.

"Трябва да работим изключително активно за тази дата", категоричен беше той
15 сПолитика 239 Николай Парашкевов

"Искаме да поддържаме социалния диалог с всички браншови организации. Случващото се в транспортния бранш има две страни. Първо ние трябва да постигнем разбирателство, за да се движи икономиката. От друга страна българското правителство не може да приеме извиване на ръце. Когато някой казва "оставка" и иска преференциални условия без да се съобрази със ситуацията - това правителството не може да го възприеме", това заяви Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред bTV.

"Това, което ние чуваме е "оставка". Диалог ще се води, но с цивилизовани средства, а не със записване на срещи", категоричен беше той.

"На мен ми се струва, че когато някой поиска преференциални ТОЛ такси, това е извиване на ръце. Мисля, че сме направили най-доборото, за да могат превозвачите си да покажат исканията си, но не и да смущават българските градове", продължи Лорер.

"Някои от тях избраха този подход, но други са готови да продължат с преговорите", подчерта Министърът на иновациите и растежа.

По думите му ресорните министерства трябва да намерят начина за диалог с превозвачите.

"Има много сериозна инфлация, движена основно от цената на енергоносителите. Правителството трябва да се погрижи за българската икономика и българските граждани. Антиинфлационния пакет се води от Министерството на финансите", добави Лорер.

И уточни, че антиинфлациония пакет е на стойност между 1 и 2 мрлд. лв.

По думите му тепърва ще се уточняват детайлите относно доставките от САЩ на втечнен газ, договорени от Министър-председателя Кирил Петков след срещата му с Камала Харис.

"Коалиционните партньори трябва да се отнасят много сериозно към датата 1 януари 2024 г. Това е датата, на която не само българските банки, а и българското правителство трябва да е готова за еврото. Трябва да сложим зад нас идеологическите и техническите причини. Трябва да работим изключително активно за тази дата", подчерта Министърът на иновациите и растежа по повод плана на правителството за приемане на еврото.

Той допълни, че институциите и банките трябва да се запознаят с плана за въвеждането на валутата и да започнат да търсят приобващаване към това.

"България има поле за маневриране. Дори и антиинфлационите мерки да изискват емитиране на допълнителен дълг, той вероятно няма да ни тласне над 3%", продължи Лорер.

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!