София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Лена Бориславова с разкрития за визитата на Петков в САЩ

Трябват ни между 12 и 15 танкера от САЩ, за да покрием нуждите си, посочи тя
11 мПолитика 978

"Най-важното от посещението в САЩ е, че успяхме да договорим по-ниски цени на газа. Показахме, че защитаваме своите интереси. Трябват ни между 12 и 15 танкера от САЩ, за да покрием нуждите си. Вече са в ход преговори з асредносрочни и дългосрочни договори. Преговаряме и с други държави за газ". 

Това каза по БНТ началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова по повод правителствената визита в САЩ, при която бяха договорени по евтини доставки на газ. 

"Договрили сме и да получаваме азерски газ, дори и да не е построена връзката с Гърция. Това разбива мита на предишните управляващи, че не може да има алтернативни доставки на газ. Азерският газ е много по-евтин от руския и това показва още веднъж как предишните управляващи са се отказвали от анекси за алтернативни доставки. В бъдещите доставки на газ няма да има посредници, цената ще е по-ниска и когато юли започнем да получаваме пълните количества азерски газ, цената ще е по-ниска от тази на европейските борси. България години наред е била държава зависима в сферата на енергетиката. Ние имаме политическа воля да се доставят пълните количества азерски газ, преговаряме и с други държави. Това показва разликата с ГЕРБ", добави Бориславова. 

Стратегически важно за страната е да имаме надежден доставчик на газ, който да не взима едностранно решения. Предишните управляващи ходиха и се молиха да не се спира газа, а сега се видя, че може да има алтернативни доставки на газ и то на по-ниски цени, посочи тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!