София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Лавров: Киев отхвърли възможността да влезе в новата общност, предложена от Макрон

Министърът на външните работи с коментар за конфликтът в Украйна
28 сПолитика 1341 Ивана Иванова

Въпросите, свързани с преговорите по украинския проблем, не се решават в Ню Йорк. Те се разглеждат в хода на преки контакти между упълномощени делегации от руска и украинска страна. Всъщност украинските колеги публично декларират, че са готови да придобият извънблоков статут, неядрен статут, въпреки факта, че президентът на Украйна Володимир Зеленски през януари тази година спомена на конференцията в Мюнхен, че е грешка да се откаже от ядрените оръжия. Това коментира министърът на външните работи Сергей Лавров.

"Сега обаче те са готови да обявят неутрален необвързан статут, когато получават гаранции извън НАТО и други военно-политически блокове. Но в същото време те се опитват по всякакъв начин да подчертаят желанието си да станат членове на Европейския съюз. Министърът на външните работи Дмитро Кулеба наскоро заяви, че ЕС е длъжен „днес“ да отговори с „да“ или „не“. Така той реагира на известната инициатива на президента Макрон, който на този етап предложи да се създаде своеобразен „външен кръг“ около ЕС, наричайки го „Европейска политическа общност“. Това е мястото, където Украйна може да бъде поканена като начало. Киев отхвърля това", каза Лавров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!