София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Корнелия Нинова отговори на твърденията на служебния министър на икономиката

От администрацията на Министерство на икономиката и индустрията не са уволнени 72 души, каза тя
21 сПолитика 576 Николай Парашкевов

От администрацията на Министерство на икономиката и индустрията не са уволнени 72 души за последните 7 месеца.

Това заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова по повод твърденията на министър Никола Стоянов от днес.

"24 са пенсионирани поради навършване на пенсионна възраст. 2-ма са уволнени поради груби нарушения, включително и чрез свикване на дисциплинарен съвет. Уволнен е един, когото аз назначих, веднага след като получих сигнали от различни институции за конфликт на интереси", подчерта лидерът на "БСП за България".

В Държавната консолидационна компания има 16 дружества. От тях са сменени съветите на директорите на три, а не на 14, на други две са сменени само управителите и двама ликвидатори, единият поради смърт. Всички нови членове на бордове са назначени временно до провеждане на конкурс.

Това коментира ексминистъра на икономиката.

"Ако бордът на ДКК сега е от 4 души, а трябва да е от петима по закон и според министър Стоянов, защо той ги увеличава на 7? За да уреди хора на заплати или, за да има ново мнозинство, което да започне чистка по дъщерните дружества?", заяви Нинова.

"Моята политика беше да намалявам броя на членовете на бордове, за да не се превръщат те в хранилка. Очевидно сега е обратно. Може би бяхме и единственото министерство, в което забраних политическия ми кабинет да получава допълнително материално стимулиране и тази сума разпределих на работещите служители. Интересно ми е дали тази практика сега също е променена", продължи Корнелия Нинова.

Тя коментира също въпроса за Комисията по оръжия:

"Що  се отнася до Комисията по оръжия: Ако я бяхме свикали в последните дни на отиващо си правителство въпросът щеше да е: Как си позволяват в последния ден да разрешават износ за 1 млрд. евро. Сега въпросът е, защо в последния момент не са изнесли оръжие за 1 млрд. евро."

"Политиката е преди всичко носене на отговорност. Нека служебният кабинет носи своята сега", заключи Нинова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!