София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Константин Симеонов: Морала ще отстрани Кирил Петков, ако се окаже, че той е излъгал за гражданството си

Това каза адвокатът пред "ЕвроДикоФ"
33 сПолитика 1091 Николай Парашкевов

"При назначаването са попълвани документи от кандидатите за министри дали имат друго гражданство. Тази декларация, ако той е посочил, че не е граджданин на друга държава, а е обратното - това е декларация с невярно съдържание и е изискуема по закон", каза Константин Симеонов пред "ЕвроДикоФ".

"Наказанието за подобно деяние е три години лишаване от свобода. Поради обстоятелствата, че той не е съден и няма нанесени материални щети, ако изобщо се стигне до досъдебно производсто ще му бъде наложена глоба от 1000 до 5000 лв., което не означава, че той не е виновен за попълване на декларация с невярно съдържание", каза той.

"Конституционният съд се е подсигурил. Ако Кирил Петков не донесе съответните документи, министерството на вътрешните работи може да се обърне към Канада, за да получи информация дали той го е направил", уточни адвокатът.

"Предстоят избори и след 14 ноември, ако Кирил Петков влезе в народното събрание същото изискване се разпространява и върху депутатите. Би трябвало да му поискат удостоверение, че не е е канадски граданин", категоричен бе Константин Симеонов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!