София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Кирил Петков за износа на оръжия към Украйна: Не знам какви са тези документи

Коментар на премиера
56 сПолитика 1094

"Българското правителство изпълнява точно решението на Народното събрание и не е имало директен внос, по никакъв начин, на оръжия от България към Украйна. Това заяви министър-председателят Кирил Петков.

„Не знам какви са тези документи. Имаме експорт към наши традиционни партньори - страни в Европейския съюз. Но такъв директен трансфер България - Украйна - няма”, категоричен е той.

Темата за доставката на оръжия за Украйна отново се нажежи, след като премиерът обяви пред изданието The Guardian:

„Страх ме е, че страната ще стане по-мека в позицията си срещу войната и, че част от износа ни за Полша ще намалее драстично“.

В решението на Народното събрание изрично е вписано, че страната ни извършва единствено ремонтна дейност на украинска военна техника, но не предоставя такава.

Страната ни продължава продажбата на оръжия за други страни, включително ЕС и НАТО, като вицепремиерът Нинова неведнъж вече е уточнявала, че след сделките страната ни не знае и не отговаря за това къде отиват и за какво са ползвани оръжията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!