София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Кирил Петков: След като платим доставката на газа от САЩ, цената ще е същата като от Газпром

Премиерът с коментар за актуалната ситуация
7 мПолитика 2522 Ивана Иванова

Когато едностранно беше спрян газът от Газпром, трябваше бързо да намерим алтернатива, чиято цена да е по-добра. На американския пазар цените са 1/4 от цените в Европа. В този момент много ясно може да се види, че доставките от САЩ са възможност, въпреки доставките, цената пак може да бъде добре. Проблемът е, че целият свят в момента търси газ. Това каза премиерът Кирил Петков в ефира на Нова.

"Самата газ от Щатите идва на по-ниска цена и с всички други такси тя ще стане еквивалентна, като тази от Газпром", коментира Петков и каза, че ще се запази конфиденциалност за преговорите.

"Исках да докажа, че България не е зависима, можем да си отстояваме интересите и имаме опции", каза Петков.

"Когато махнем акциза на газа, много от тези камиони са на газ, има неща, които можехме да направим, ако имаше диалог. На срещата малките превозвачи останаха. Правителството иска да балансира бюджета към всички, за да бъде стабилен, но не може да се поддаваме на натиск от някакви хора, които се надяват това правителство да не е там", каза Петков.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!