София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Христо Иванов: Съдебната власт трябва да се освобождава от гнили ябълки

“Трябва да започнем с промени в ЗСВ и да ликвидираме Специализираната прокуратура"
11 мПравосъдие 631 Мирослав Митков

С удовлетворение мога да констатирам, че президентът акцентира и изведе пред скоби съдебната реформа. Това беше навременно напомняне за мнозинството, че трябва да започнем със закони, свързани със съдебната реформа, но и усилия за намиране на конституционно мнозинство. Това заяви Христо Иванов от ДБ в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Ключовото нещо според него са политическите усилия за формиране на парламентарно мнозинство от 2/3: “Изборът на парламентарна квота за ВСС става с 2/3. Същото мнозинство е необходимо и за избор на инспекторат към ВСС. Това е и мнозинството, което трябва да промени структурно ВСС преди новият състав да бъде избран”. Той припомни, че за управляващите и опозицията преструктурирането на ВСС е неизбежно, защото са го записали в програмите си. Иванов беше категоричен, че преструктурирането трябва да се случи преди избора на нов състав на ВСС.

“Трябва да започнем с промени в ЗСВ и да ликвидираме Специализираната прокуратура. Трябва да съставим една временна комисия за обсъждане на необходимите промени в конституцията, свързани със съдебната власт”, заяви съпредседателят на ДБ.

Според него международният стандарт изисква да има мнозинство на съдии, избрани от съдии, като се запази някаква парламентарна квота. Обратно, няма прокурорско самоуправление, защото няма такъв принцип. По тази логика не може да им разговор за отчетност на главния прокурор, тъй като той председателства колегия от негови подчинени: “Ние трябва да въведем мнозинство в прокурорската колегия, избрано от парламента, за да бъдат независими от главния прокурор и да могат да го контролират”.

По думите му тази реформа е абсолютно наложителна, за да отговорим на международните стандарти. Иванов предлага комисията за промени в конституцията да започне с формиране на ангажименти на базата на изказванията на политиците по темата съдебна реформа.

Той очаква подкрепа за такива реформи за дойде от ГЕРБ и ДПС. Ако тя не се случи според него ще има международни санкции над страната ни. Според него тези промени не изискват свикване на ВНС: “Разделението на ВСС на две квоти е допустимо. Ако се придържаме към тази концепция, може да направим съдебна реформа”.

Местните зависимости се преодоляват с независима прокуратура по думите на Иванов: “Съдебната власт трябва да се освобождава от гнили ябълки”.

“Ние трябва да потърсим отговорност от главния прокурор, но и от предишните, за д се види, че отговорност се носи. После следва модернизацията, която ще включва и сериозни кадрови промени. Гнилите ябълки трябва да си тръгнат от съдебната власт. Това е дълъг процес, но той е безалтернативен”, коментира Христо Иванов.

Той каза, че е получил много номинации за лидер на “Да, България” от първичните структури и ако се наложи, отново ще поеме този пост.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!