София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

КАНАЛ 5, РСМ: ЕС или САЩ, кой първи ще убеди София да вдигне ветото над Северна Македония?

Траянов е убеден, че ЕС няма капацитет да решава сложни въпроси
16 сПолитика 408

Председателят на ДС Павле Траянов, който е коалиционен партньор в правителството на РСМ, очаква през следващите дни засилен дипломатически натиск от страна на САЩ и от двете страни. Според негова информация от дипломатически източници, оповестена във вчерашния брой на "Единствена истина", американският "булдозер" се готви да седне на масата и на македонското, и на българското правителство, докато намерят взаимно приемливо решение. Не се знае дали ще има споразумение до юни, но Траянов е убеден, че ЕС няма капацитет да решава сложни въпроси, а американската дипломация няма да се откаже от натиска за преодоляване на наложения от България спор, пише македонската медия Канал 5.

Докато не се включи американската дипломация, такъв сложен проблем няма да бъде решен. Очаквам в следващите дни да започне "булдозерната" дипломация. Това означава, че е възможна балканска конференция между Македония и България, а организатори ще бъдат САЩ. Подобно на Дейтън, лидерите на двете страни сядат на обща маса, докато се намери приемливо решение. Имам известна информация от дипломатическите избори, че се подготвя, каза Траянов.

Политическият анализатор от южната ни съседка Петър Арсовски очаква съвместна дипломатическа офанзива както от САЩ, така и от ЕС преди юни. Но според него правителството трябва да обърне повече внимание на качеството, отколкото на прибързаното решение.

Ако говорим за скоростта до юни, най-добре би било това да бъде координирано действие както на САЩ, така и на ЕС. Но скоростта не винаги е гаранция за качество. Все пак ние в този период и виждам, че Ковачевски го споменава няколко пъти, трябва да обърнем внимание на качеството на решенията. Това не трябва да ни поставя в ситуация, в която можем да започнем процеса сега и да се сблъскаме с проблеми на следващия завой. „Ако работим по документ, това е добре, но мисля, че правителството е точно тук, не трябва да сме толкова обвързани с дати, за да получим решение, което наистина ще подобри процеса на интеграция“, каза Арсовски пред Канал 5.

След вчерашната среща в Рим премиерите Ковачевски и Петков обявиха, че въпреки че няма съгласие между двете страни, диалогът ще продължи до намирането на взаимно приемливо решение. Ковачевски повтори, че не иска да се обвързва с дати, а според Петков евентуалното споразумение трябва да премине през три фази, а последната дума трябва да има събранието.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!