София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Извънредно положение в Ню Йорк заради недостиг на бебешки храни

Кметът Ерик Адамс подписа нужната заповед
34 сОбщество 662 Николай Парашкевов

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс подписа заповед, с която обяви извънредно положение в града поради недостиг на бебешки храни в мегаполиса и САЩ като цяло.

Дефицитът на храни за кърмачета възникна, след като регулаторните органи спряха производствената линия на "Abbott", подозирайки, че е заразена с патогенни бактерии.

Икономическият съветник на Белия дом Брайън Дийс заяви, че "Abbott" планира да възобнови производството след около месец.

Дийс заяви, че пазарът на детски храни се контролира на 90% от три компании и обеща да го демонополизира.

"Усилията се полагат в момент, когато САЩ са изправени пред общонационален недостиг на детски храни, причинен от доброволното изтегляне и временното затваряне на "Abbott Nutrition", един от най-големите доставчици на детски храни в страната", се казва в изявление на уебсайта на града.

Кметът Адамс заяви, че наредбата ще помогне да се предприемат действия срещу "всеки търговец на дребно, който иска да се възползва от тази криза", като повиши цената на продукта.

Градоначалникът добави, че по отношение на майките и семействата градът ще направи "всичко възможно", за да им помогне през този период.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!