София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

ИЗВЪНРЕДНО: ДПС поиска оставката на председателя на Народното събрание (ВИДЕО)

Карадайъ твърди, че няма отговор от вътрешния министър Бойко Рашков

Ако не можете да си вършите работата, освободете това място, за да го заеме човек, който може да изпълнява функциите и задълженията на председател на Народното събрание. С тези думи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към председателя на НС Никола Минчев в началото на днешното пленарно заседание.
Карадайъ твърди, че няма отговор от вътрешния министър Бойко Рашков на питането му за полицейския произвол и милиционерщината по време на изборите през юни и ноември миналата година. В него лидерът на ДПС иска документи за всички над 20 000 случая, заявени от Бойко Рашков по медиите, за полицейски произвол, тормоз над български граждани, преса и натиск над кандидати за народни представители, местна власт, администрация - секционни избирателни комисии и т.н.
Карадайъ припомни чл. 90, ал.1 от Конституцията на Република България, според който народните представители имат право на въпроси и питания до Министерския съвет или до отделни министри, които са длъжни да отговорят.
Г-н председател, Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание бе променен и в него вече има текст, че онези министри и длъжностни лица, които не изпълняват това, подлежат на юридически санкции, припомни Карадайъ.
На 15 декември съм задал въпрос към министър Бойко Рашков. До днес не съм получил исканите документи съгласно чл. 111, чл.138 от правилника. Току що погледнах в сайта на Народното събрание на статуса на зададения от мен въпрос стои, че е отговорено. Влязох в отговора - няма такъв, заяви Карадайъ. И допълни: „Като казвате, че ми е отговорено, явно става въпрос за кореспонденция между вас и министър Рашков.”.
Съгласно чл.92, ал.1 и ал.5 от правилника на Народното събрание питанията и въпросите към министрите минават през вас, за да може Вие като председател на Народното събрание да следите дали министър-председателя, Министерския съвет и отделните министри спазват Конституцията на Република България, припомни още Карадайъ. И призова Минчев да изисква отговор на поставения въпрос.
Никола Минчев настоя, че отговор на въпроса е предоставен. Щом това писание според Вас е отговор на моя въпрос, значи от тук нататък ще трябва да влезем в процедурата за оставка на председателя на Народното събрание, категоричен бе Мустафа Карадайъ
Поисканите документи съдържат ли се в това писание? Тъй като не се съдържат, значи отговор няма, г-н председател. Нарушавате чл.90, ал.5, като казвате, че съм получил отговор и не оправяте сайта на Народното събрание. Лъжете и министъра, който може да си мисли, че изпратил отговор до вас. Но, не - отговор на моя въпрос няма. Подвеждате и лъжете и министър-председателя, който си мисли, че министрите му изпълняват задълженията си по Конституция. Подвеждате и лъжете народните представители, които си мислят, че министрите отговарят на въпросите на народните представители. Подвеждате и лъжете и българските граждани, заяви Мустафа Карадайъ. И допълни: „Г-н председател, Вие ставате съучастник в нарушаването на Конституцията и правилника на Народното събрание.”

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!