София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Ивайло Мирчев каза с колко ще бъдат увеличени пенсиите

„Това, че Корнелия Нинова и БСП смятат Русия и режима на Путин за приятели на България е притеснително", смята депутатът
16 сИкономика 723 Николай Трифонов

„С около 20% ще бъдат увеличени пенсиите от 1 юли. Това е свързано и с отпадането на прословутите добавки, които изкривяват целия пенсионен модел." Това заяви депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев пред "НОВА".

Той коментира и енергийната зависимост от Русия. В петък от „Демократична България” поискаха от парламентарната трибуна „мерки за депутинизация на България“. 

„Това, че Корнелия Нинова и БСП смятат Русия и режима на Путин за приятели на България е притеснително. Опитваме се да им обясним, че няма как путинова Русия да е приятел на България. Ние отстояваме принципи, не настъпваме мотики”, коментира Мирчев.

Според него нулева енергийна зависимост от Русия е възможна.

„Вече повече от 20 години откакто „Лукойл Нефтохим” е приватизиран. Практически те изпитват затруднения да плащат данъци в България. В момента петролът сорт Брент струва Х долара, а сорт Урал – струва Х минус 35 долара. Но ние го получаваме за Х долара. Тези 35 долара  отиват в една фирма, която е на „Лукойл”. Така рафинерията в Бургас работи като „Мултигруп” през 90-те” – „Литаксо” ви продава нефта, „Литаксо”изкупува горивото”, каза депутатът.

Страната ни трябвало да постъпи като други държави в Европа.

„На остров Сицилия също има рафинерия на „Лукойл”. Там се върви към идеята за поемане на оперативен контрол от страна на държавата, за да могат да се гарантират доставките. Същото се случва с „Роснефт” в Германия”, каза Мирчев.

„Целта е да започнат да си плащат данъци в България. Тук става дума за 35% спестяване. Грубо говорим за около 200 милиона на месец. Това показват нашите сметки. Когато една рафинерия ощетява българите с 200 милиона на месец, ние като правителство трябва да го направим. В Румъния имаха същия проблем, там преди години го решиха”, коментира той.  

„Идеалният вариант е „Лукойл” да започне да работи по нормалния начин. Никой не иска да си играе на конфискация, на поемане на оперативен контрол. Но в Германия и Италия това вече става”, каза още депутатът.

Относно ограничаването на достъпа до имоти, Мирчев каза, че това е далечна перспектива и ще бъде част от общоевропейска политика.

 „Много по-важно е какво правим с превъоръжаването на българската армия, какво правим с българските служби, които са продънени и пълни с руска агентура. Те трябва да бъдат проверени за интегритет. Там трябва да вземем мерки, защото нещата са много зле”, каза Мирчев.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!