София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Иван Гешев ще предостави данни за разследването за кюлчетата и Барселона, обяви Елена Йончева

Очакванията ѝ са това да стане много скоро
2 мПолитика 2790

Главният прокурор Иван Гешев каза, че ще ни предостави повече информация за разследванията от голям обществен интерес, свързани с бившия премиер Бойко Борисов, включително и за снимките със златните кюлчета. В разговора той потвърди, че разследването за „Барселонагейт“ продължава. Това съобщи евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева пред bTV, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

Тя посочи, че очаква да получи информацията за разследванията в много скоро време. Главният прокурор Иван Гешев се е ангажирал да съдейства с допълнителни данни по време на срещата си с европейските депутати от Мониторинговата група за демокрация. Седем представители на различни политически групи в Европейския парламент, сред които и Елена Йончева, бяха на мисия в България тази седмица. Общите им заключения са, че в страната има прекалено голяма безнаказаност за корупция, която заедно с липсата на свобода на медиите, са изключително сериозни проблеми.

Още през юли т.г. стана ясно, че разследването за „Барселонагейт“ не е прекратено. Това съобщи в писмо до Елена Йончена главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас. То е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията с българските власти. Съгласно европейската съдебна практика, когато едни и същи факти и обстоятелства, и едни и същи лица се разследват от две прокуратури на две държави членки, следва разследването да се поеме от една от тях. В писмото изрично се уточняваше, че „Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването.“

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!