София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Индустрията и БАН искат създаване на група за безпилотна авиация

Широкото приложение на летящите роботи ще осигури и значително повишаване на качеството на живот

Асоциацията на Българската авиационна индустрия (АБАИ) и Българската академия на науките (БАН) излязоха с предложение за създаване на Независима Експертна група за Българската безпилотна авиация към Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) с цел по-бързото развитие на Безпилотните системи и имплементирането на U-Space в България, съобщиха от УС на АБАИ. То е отправено към министъра на транспорта Николай Събев с писмо 063/10.01.2021 г. по описа на авиоорганизацията. В тази връзка проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии към БАН заяви:

„Свидетели сме на бързото и мощно развитие на нововъзникващата „висока“ технология – летящите роботи. В света във въздуха постоянно се намират хиляди от тях, като областите им на приложение постоянно се разширяват. Всички прогнози сочат бързо нарастване на приходите и достигане на милиардни обороти от продажби и услуги. Очаква се и бързо нарастване на заетите в тази високотехнологична сфера – само в ЕС прогнозираме те да достигнат над 100 000 високоспециализирани специалисти през следващите няколко години. Широкото приложение на летящите роботи ще осигури и значително повишаване на качеството на живот на населението.“

Целите на НЕГ-ББА-МТС включват създаване на Система за бързо развитие на Безпилотна авиация в България и за заемането на водеща позиция в региона, както и осигуряване на безопасни полети с БЛА и благоприятни условия за развитие на бизнеса с тях.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!