София 23 °C София 23°C - ясно небе Велико Търново 26 °C Велико Търново 26°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - предимно облачно Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно облачно

Гутериш: Всяко нападение срещу ядрена централа е самоубийствено, надявам се атаките да спрат

"Ние се връщаме назад по отношение на разоръжаването", заяви генералният секретар на ООН
25 сОбщество 589 Николай Парашкевов

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че рискът от ядрена конфронтация се е завърнал и че всякакво нападение срещу атомна централа е "самоубийствено".

Той призова държавите, притежаващи ядрено оръжие, да поемат ангажимент да не го използват първи.

Гутериш каза това във връзка с обстрела на Запорожката АЕЦ, за което Русия и Украйна се обвиняват взаимно.

"Ние се връщаме назад по отношение на разоръжаването. Сега имаме 13 000 атомни бомби в света и виждаме огромни инвестиции в модернизиране на ядрени арсенали, така че това е моментът да кажем "спрете". Милиардите, които се използват за надпревара във въоръжаването, трябва да отидат за борба с изменението на климата, с бедността, за задоволяване на нуждите на международната общност", заяви генералният секретар на ООН Гутериш по време на пресконференция в Токио, след като в събота присъства на паметна церемония по повод 77-ата годишнина от първата атомна бомбардировка в света.

"Всяко нападение срещу ядрена централа е самоубийствено и се надявам тези атаки да спрат и Международната агенция по атомна енергия да получи достъп до централата", заяви генералният секретар на ООН.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!