София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Експерт от СЗО: Маймунската шарка вероятно се е разпространила след секс на две партита в Европа

Това бележи значително отклонение от типичния модел на разпространение на болестта
7 мЗдраве 979

Водещ съветник на Световната здравна организация описа безпрецедентното огнище на рядката болест маймунска шарка в развитите страни като „случайно събитие“, което може да се обясни с рисково сексуално поведение при две скорошни масови събития в Европа.

В интервю за Асошиейтед прес д-р Дейвид Хейман, който преди оглавяваше отдела за спешни случаи на СЗО, каза, че водещата теория, обясняваща разпространението на болестта, е предаването по полов път сред гейове и бисексуални мъже на две рейв партита, проведени в Испания и Белгия. Маймунската шарка досега не е предизвиквала широко разпространени огнища извън Африка, където е ендемична при животните.

„Знаем, че маймунската шарка може да се разпространи, когато има близък контакт с лезиите на някой, който е заразен, и изглежда, че сексуалният контакт сега е засилил това предаване“, каза Хейман.

Това бележи значително отклонение от типичния модел на разпространение на болестта в Централна и Западна Африка, където хората се заразяват главно от животни като диви гризачи и примати и огнища не са се разпространили през границите.

В доклад на германското правителство до законодателите, получен от АП, се казва, че се очаква да има нови случаи и че рискът от заразяване с маймунска шарка „изглежда се крие главно в сексуалните контакти между мъжете“.

Четирите потвърдени случая в Германия са свързани с излагане на „парти събития, включително на Гран Канария и в Берлин, където е имало сексуална активност“, се казва в съобщението.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!