София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Димитър Ганев: Всички играчи около масата имат интерес от съставянето на кабинет

Според него преговорите ще завършат с коалиционно споразумение и правителство
22 сПолитика 332 Николай Парашкевов

"Адмирирам провеждането на преговори по този модел. Друг е въпросът, че тяхната откритост е пиар ефект. Поставям под съмнение ефективността им, защото в преговори за коалиционно споразумение и съставяне на правителство голяма част от партиите пред камерите казват неща, които хората искат да бъдат чути. Нито един от представителите на партиите няма да си позволи да каже непопулярни неща. Затова част от преговорите трябва да са на закрито, за да се получи ефективност", това каза пред БНР политологът Димитър Ганев от изследователски център "Тренд". 

Според него преговорите ще завършат с коалиционно споразумение и съставено правителство в дните около Коледа.

"Всички играчи около масата имат интерес от съставянето на кабинет. Затова няма да чуем и евентуалните червени линии. Но профилът на кабинет начело с Кирил Петков и доминиран от ПП и ДБ ще бъде либерално прогресивен и това няма как да не създаде конфликтни точки с една консервативна БСП начело с Корнелия Нинова", добави Ганев. 

И допълни:

"Виждам дълъг хоризонт за правителството. Всяка коалиция е свързана с тежки компромиси, зад това стои много мощен политически интерес - непровеждане на предсрочни парламентарни избори в скорошен порядък". 

Ганев прогнозира, че кабинетът би се разпаднал не поради спазване или неспазване на коалиционното споразумение, а когато една от четирите партии се види в по-добра политическа позиция през евентуални нови предсрочни избори.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!