София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

DIE WELT: Кисинджър предлага Украйна да отстъпи малко територия на Русия

Хенри Кисинджър каза, че Западът трябва да спре да се опитва да победи Русия
5 мПолитика 1276

Хенри Кисинджър каза, че Западът трябва да спре да се опитва да победи Русия и предложи Украйна да отстъпи територия.

Бившият държавен секретар на САЩ Кисинджър, 98 г., каза пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария, че Украйна трябва да започне преговори, „преди да създаде сътресения и напрежение, които няма да бъдат лесно преодолими“.

„В идеалния случай разделителната линия трябва да бъде връщането на предишното статукво. „Наблюдаването на войната отвъд тази точка няма да бъде за свободата на Украйна, а нова война срещу самата Русия“, каза той на конференция в понеделник.

Украинският президент Вoлодимир Зеленски каза в мощна реч при откриването на срещата на върха тази седмица в Давос, Швейцария, че брутална сила отново ще управлява света, ако инвазията на Русия в Украйна остане без отговор.

Той каза на делегатите, че срещата им ще бъде безсмислена, ако Путин получи разрешение да спечели войната, защото „не се интересува от нашите мисли“, „грубата сила не й говори, тя я убива“.

Но Кисинджър каза, че би било "фатално" за Запада да грабне "настроението на момента" и да забрави за властта на Русия в Европа.

Според "Телеграф" той обясни, че Русия е била "съществена част от Европа" в продължение на повече от четири века, като подчерта, че европейските лидери не трябва да "изпускат от поглед дългосрочните отношения" или по друг начин да рискуват да поставят Русия в постоянен съюз с Китай.

Той добави: „Надявам се, че украинците мъдро ще компенсират героизма, който показаха“.

ВИДЕО

Източник: Die Welt

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!