София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Божанов изрази опасения относно сигурността на системата за избор на членове на ВСС

По думите му няма гаранция за това, че не е правен опит за манипулация на вота
30 сПолитика 246 Николай Парашкевов

Министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов изрази опасeния за сигурността на електронната система, която Висшият съдебен съвет ползва при избор на членове от магистратската квота.

По думите му няма гаранция за това, че не е правен опит за манипулация на вота.   
  
Божанов дойде на заседанието на Висшия съдебен съвет, за да обясни, че въпросната система не е съгласувана с ведомството, както трябва да бъде по закон.

Първоначално мнозинството от присъстващи членове прие предложението на правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова изслушването на Божанов да бъде извънредна точка в дневния ред.

След като тя направи второ предложение - изслушването на колегата ѝ да бъде първо в дневния ред, членове на съвета изразиха несъгласие и предложиха всичко да бъде прегласувано.

Така мнозинството в пленума на ВСС се отказа от решението си Божанов да бъде изслушан днес.

На излизане от сградата на ВСС Божанов обясни, идентификацията на всеки гласуващ в момента е еднофакторна - тоест всеки магистрат има картонче с парола, но би било по-добре да се получава и потвърдителен СМС с код, каза той и обясни, че това би направило системата много по-сигурна. 

Божанов обясни, че сегашната система дори допуска възможността от един компютър да се гласува няколко пъти с различни кодове.

По думите му, ако се окаже, че системата не е достатъчно сигурна,  вотът може и да е манипулиран.

Няма гаранции също, че идентификацията на магистратите е сигурна, посочи той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!