София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Бойко Рашков внесе наредба кога полицията може да използва сълзотворен газ (ДОКУМЕНТ)

До момента не е регламентирано кога се използват химически вещества
3 чПолитика 3921

Вътрешният министър Бойко Рашков е внесъл за обществено обсъждане проект за допълнение на Наредбата за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на Министерството на вътрешните работи.

Промените предвиждат решението за използване на физическа сила и помощни средства да се взема от ръководителя на мероприятието по опазване на обществения ред или отговорника на оперативния район или сектор. 

Ако мероприятието възникне спонтанно, “разрешението се взима от  старшия на наряда или най-старшия по длъжност служител от пристигналите на място служители с полицейски правомощия, до пристигане на служител на СДВР/ОДМВР, на когото са делегирани правомощия по непосредственото ръководство на силите”.

Основният мотив за промяната е, че към момента в нормативния акт не е посочено в какви случаи и по чие разпореждане се използват химически вещества при охрана на масово мероприятие.

Сълзотворният газ стана централна тема покрай протестите през 2020 година, когато полицията използва спрейовете върху протестиращи граждани, репортери и оператори.

2019 година помни как по време на протест полицаите използваха сълзотворен газ, но тъй като пръскаха срещу вятъра, съдържанието на флаконите падна върху тях.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!