София 23 °C София 23°C - ясно небе Велико Търново 26 °C Велико Търново 26°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - предимно облачно Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно облачно

Австралийското правителство обяви днешния ден за неработен в памет на кралица Елизабет II

В Голямата зала на австралийския парламент бе проведена възпоминателна церемония
5 мОбщество 244 Кристияна Стефанова

Австралийското правителство обяви днешния ден за неработен, за да бъде почетена паметта на кралицата, която почина на 8 септември.

В Голямата зала на австралийския парламент бе проведена възпоминателна церемония, във фокуса на която беше голям портрет на покойната кралица.

В церемонията взеха участие австралийският премиер Антъни Албанезе и генерал-губернаторът Дейвид Хърли, който е представител на крал Чарлз Трети в Австралия. И двамата се върнаха в Австралия вчера, след като присъстваха на погребението на кралицата в Лондон.

Празничният ден бе съпътстван от протести, чиято основна тема бяха вредите, причинени на коренното население от британското колонизиране на Австралия.

Правителството планира да произведе референдум за промяна на австралийската конституция, с която да бъде създаден механизъм, с помощта на който да бъдат провеждани консултации между представителите на коренните общности и парламента, когато става дума за политики, които се отразяват на начина им на живот.
 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!