София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Ангела Меркел вече официално не е канцлер

Правомощията на изпълняващия длъжността канцлер и неговия кабинет остават същите
44 сПолитика 1050 Мирослав Митков

Ангела Меркел вече официално не е федерален канцлер на Германия - днес, в деня на учредителното заседание на новия състав на Бундестага, президентът Франк-Валтер Щайнмайер връчи на нея на членовете на кабинета ѝ официалните писма за приключване на пълномощията им.

В съответствие с чл. 69 от германската конституция Щайнмайер призова Меркел да остане като изпълняваща функциите на канцлер до полагането на клетва от бъдещото правителство. Тя от своя страна възложи на членовете на кабинета си да изпълняват досегашните си функции докато не бъдат излъчени нови министри. Конституцията на Германия задължава канцлера да остане на поста си докато новият състав на Бундестага не избере негов приемник.

Правомощията на изпълняващия длъжността канцлер и неговия кабинет остават същите, както преди края на редовния мандат, но по традиция "преходното" правителство не взема важни политически решения.

На учредителното заседание на Бундестага Меркел и членовете на кабинета, които също като канцлера не заеха депутатски кресла, седнаха на трибуната, отредена за почетни гости.

Ангела Меркел е начело на изпълнителната власт в Германия от 2005 г. През октомври 2018 г. тя обяви, че през 2021 г. няма да бъде кандидат за канцлер.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!