София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Андрей Гюров призова БСП да преосмисли становището си за коалиционни преговори

"Решението за изгонването на руските дипломати е в прерогативите на Министерски съвет", каза той
19 сПолитика 288 Николай Парашкевов

"Надяваме се БСП да осмислят тяхното становище", това каза в парламента председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров след изявлението на Корнелия Нинова, че БСП спира преговорите с ПП за ново правителство заради изгонените руски дипломати.

"Изслушахме внимателно становището на госпожа Нинова и на Изпълнителното бюро на БСП. Ние ще свикаме нашите колективни органи, ще имаме заседание на парламентарната група и в последствие на Националния съвет, на който да обсъдим тяхното становище", каза той.

"Решението за изгонването на руските дипломати е в прерогативите на Министерски съвет", изтъкна Андрей Гюров.

„Явно е взето решение и това е нормално действие на премиера. Знаете, че там действа правилото на пропорционалност, така че не виждам никаква драма в това решение. Продължаваме да правим всичко възможно да излъчим правителство в този мандат", допълни той.

„Затова проведохме и заседание на Националния съвет в понеделник, където дадохме ясен мандат на преговорен екип, който да разговаря с нашите коалиционни партньори. Сега имаме нова информация на масата, която съответно трябва да седнем, да обмислим и да се върнем на масата на преговорите, където се надяваме и БСП да осмислят тяхното становище“, отбеляза Гюров.

"Ние дадохме ясен мандат на преговорния екип в понеделник, така че започнахме преговорите още снощи", допълни той.

„Те са на някакъв етап и сега трябва да преосмислим позициите, както ние, така и БСП, и останалите партньори. Ние ще направим всичко възможно да се излъчи правителство в този мандат, защото виждате, че това е и в приоритетите на българските граждани – стабилност, решаване на проблемите“, заяви председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“.

Той съобщи, че засега не обсъждат персонален състав на правителството.

„Ние обсъждаме формула и програма, зад която всички коалиционни партньори да се обединят. В момента, в който имаме тази формула, тогава ще говорим за персонален състав, досега не сме го правили“, каза още депутатът от ПП.

По думите му път за преговори с БСП има:

„Иначе нямаше да ги наричаме преговори, а щеше да бъде извиване на ръце. До петък имаме време до връчване на мандата, така че всички опции са на масата“, отбеляза Гюров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!